Poreč uz sunce BA

U Poreču je 5. i 6. jula/srpnja održana dvodnevna međunarodna konferencija svih partnera u projektu Balkan Solar Roofs na kojoj je Grad Poreč-Parenzo zajedno s međunarodnom asocijacijom Energy Cities, Regionalnim centrom za obrazovanje i informisanje o održivom razvoju, grad Kragujevac i grad Mostar.

Pokrenut projekat Balkan Solar Roofs u Poreč-Parenzo

Pokrenut projekat Balkan Solar Roofs u Poreč-Parenzo

Konferencija je početak intenzivne provedbe aktivnosti u okviru samog projekta, čiji je osnovni cilj osnaživanje jedinica lokalne samouprave da budu u mogućnosti podsticati i promovisati korištenje solarne energije, ojačati i prenijeti znanja o energetskim zajednicama, te podsticati korištenje participativne urbane solarne energije. U ime grada domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Loris Peršurić , koji je dodao da zahvaljujući „zelenim“ projektima Poreč danas ima Poreč E-Gradski autobus, sistem javne rasvjete koji se kontinuirano oprema novim, energetski učinkovitim rasvjetnim tijelima i sisteme za pročišćavanje vode koji štite more, a grad kontinuirano ulaže u energetsku obnovu javnih zgrada, čak i onih pod zaštitom konzervatorskog odjela. Zato je sretan što je Poreču odobren još jedan "zeleni" projekt koji ima za cilj naglasiti važnost obnovljivih izvora energije, zaključio je gradonačelnik.

Grad Poreč-Parenzo prepoznao je važnost ugradnje solarnih (fotonaponskih) elektrana još 2014. godine, kada je instalirao fotonaponske elektrane ukupne snage 100 kW i solarne kolektorske sisteme za proizvodnju domaće tople vode na ukupno osam javnih zgrada. Do danas je na ovaj način proizvedeno nešto više od 1.000.000 kWh "zelene" električne energije i nešto više od 40.000 kWh toplotne energije, što znači da je naša okolina ostala čistija za skoro 278 tCO2, kaže Gordana Lalić, direktor gradskog preduzeća Parentium doo . za gradsku gradnju i djelatnost energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, te koordinator ovog projekta za Poreč.

Jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta bit će i uspostava tzv. „Ureda Sunca Grada Poreča-Parenzo “. Solarni ured će biti mjesto gdje će građani, uz prethodnu najavu, moći dobiti osnovne informacije i odgovore na pitanja: Šta je solarna (fotonaponska) elektrana i kako ona radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne (fotonaponske) elektrane? Koji preduslovi moraju biti ispunjeni da bi neko postavio sopstvenu solarnu (fotonaponsku) elektranu? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju tendere za sufinansiranje solarnih (fotonaponskih) elektrana? O svim detaljima u vezi sa osnivanjem same kancelarije i načinom njenog rada, koja je planirana za početak 2023. godine, biće blagovremeno obavešteni, zaključio je Lalić.